Președintele Bulgariei, despre aderarea țării lui și a României la Schengen: Uniunea Europeană face „O GREȘEALĂ MARE”

Președintele Bulgariei, despre aderarea țării lui și a României la Schengen: Uniunea Europeană face „O GREȘEALĂ MARE
Publicat: 18/03/2015, 16:03
Actualizat: 18/03/2015, 18:32

„Bulgaria și România merită să fie demarată integrarea lor în Spațiul Schengen”, cele două țări dovedind în mod repetat, potrivit Parlamentului European și Comisiei Europene, că sunt pregătite pentru aderare, a declarat, într-un interviu acordat APA, președintele bulgar, Rosen Plevneliev, relatează Wirtschaftsblatt.

Nu este „corect” ca aderarea Bulgariei și a României, membre UE din 2007, să fie împiedicată, a precizat președintele Bulgariei. „Contravine reglementărilor europene ca Bulgaria și România să nu primească ceea ce merită și au îndeplinit din cauza unor teme de politică internă ale altor state membre”, a afirmat Plevneliev, referindu-se la Olanda, care în 2011 a fost singura țară care s-a opus aderării celor două state, notează Wirtschaftsblatt.

„Schengen nu are nimic de a face cu politica. Schengen înseamnă criterii clare. Așa a fost cazul cu toate celelalte state, care au aderat. Îndeplinim toate criteriile și ne protejăm granițele mai bine decât o fac multe alte state membre. Avem toate dovezile în acest sens și așteptăm ca statele membre UE să ia foarte curând o decizie responsabilă”, a spus președintele Plevneliev, aflat în vizită de lucru în Austria.

El a mai precizat că Europa face „o greșeală mare”, politizând ceva ce nu e politic, fapt care „va demotiva alte viitoare state membre”, cu referire la țările din Balcanii de Vest.

Plevneliev a subliniat că ar fi „un semnal politic bun din partea UE” să aprobe prima fază a aderării la Schengen, cu granițele aeriene și maritime.

Liderul de la Sofia a declarat că o aderare a celor două state ar face ca acest spațiu să fie „mai eficient”, decizia fiind astfel în interesul țărilor membre Schengen.

Acest lucru ar fi valabil în special în cazul cetățenilor europeni care se alătură Statului Islamic în Siria și Irak, a mai punctat Rosen Plevneliev.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 ianuarie, că România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen și orice nelămuriri pe acest palier țin de considerente pur politice, subliniind că rapoartele MCV pozitive arată o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă.

„Europa poate garanta prosperitarea și securitatea tuturor cetățenilor săi, fără să atenteze la ceea ce a câștigat deja prin respectarea deplină a acestor acumulări. Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la Spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susținut la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București.

„Locul României este în Spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la Spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis.

Pe 10 februarie, în cadrul vizitei la Paris, Iohannis a declarat, în cadrul conferinței comune de la Palatul Elysee cu președintele Francois Hollande, că a solicitat sprijinul Franței pentru aderarea României la Spațiul Schengen și că și-a exprimat încrederea că o astfel de decizie va fi adoptată curând.

Subiectul a fost abordat și la întrevederea cu Angela Merkel, dar cancelarul nu a promis nimic.

Întrebată, în cadrul conferinței de presă comune susținută cu președintele Klaus Iohannis pe 26 februarie la Berlin, dacă consideră că o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: „Ultimele rapoarte au fost pozitive și considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvență și vom discuta despre pașii următori. Nu pot să promit nimic acum”.

Întrr-un interviu acordat pe 14 martie, ambasadorul Olandei la București, Matthijs van Bonzel, a precizat că Parlamentul olandez nu susține, momentan, aderarea României la Schengen,deoarece consideră că Bucureștiul nu a implementat toate cerințele inițiale pentru a deveni membru al UE.

Întrebat dacă Olanda susține sau nu aderarea României la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: „În acest moment, aderarea nu este susținută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerințele inițiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene”.

„România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esențiale. Vorbesc aici de legislație, de sistemul judiciar, de funcționarea lui, de eficiență și imparțialitate în modul de aplicare a legilor, de corupția instituțională”, a afirmat, într-un interviu la Realitatea TV, ambasadorul olandez.

Totodată, Matthijs van Bonzel a subliniat faptul că există o legătură între Schengen și respectarea standardelor UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×